Hoewel de fysieke winkels niet werden platgelopen en er ook minder aanbod was, lagen volgens betaalverwerker Klarna de Nederlandse online verkopen op Black Friday (afgelopen vrijdag) 23 procent hoger dan een jaar geleden. Dit begon al tijdens het eerste uur van Black Friday, toen er een groei van 780 procent was ten opzichte van een gemiddelde koopdag.

De piek in Black Friday verkopen was op vrijdagavond om 21.00 uur. Op dat tijdstip waren de verkopen 483 procent hoger dan op een normale vrijdagavond.

De leeftijdsgroep die de meeste Black Friday aankopen gedaan heeft – 48 procent – is de groep 25-40 jaar (Millennials). GenZ was goed voor 24 procent van de Black Friday aankopen.

De meeste kopers kwamen uit Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland.

Ook in de dagen voor Black Friday, de zogenaamde Black Week, was er een duidelijke stijging in de online bestedingen. De verkopen namen van maandag tot en met donderdag met 48 procent toe. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders vooral online hun Black Friday aankopen doen en daarbij heel gericht te werk gaan: 54 procent van de Nederlandse online shoppers wist precies wat hij tijdens Black Friday wilde kopen en tegen welk budget.

De cijfers zijn uiteraard gebaseerd op betalingen die via het Klarna platform liepen.

iDEAL realiseerde afgelopen vrijdag een absoluut dagrecord in zijn bestaansgeschiedenis, met 5,39 miljoen betalingen, samen goed voor ongeveer 430 miljoen euro omzet. Gemiddeld werden er op Black Friday ruim 100 iDEAL-betalingen per seconde verwerkt, gerekend over 14 online winkeluren.

Op Black Friday werden ruwweg 70 procent meer online aankopen met iDEAL afgerekend dan op een gemiddelde gewone vrijdag in september. De omzet met iDEAL lag zelfs 85 procent hoger dan op een gemiddelde vrijdag. In vergelijking met Black Friday 2019 (vóór corona) liggen zowel het aantal betalingen als de geschatte omzet ongeveer 50 procent hoger.

Betaalorganisatie ICS publiceerde afgelopen weekend de cijfers met betrekking tot creditcardtransacties. Maar liefst twee derde (66 procent) van de online uitgaven die met een creditcard tijdens Black Week – 22 tot en met 26 november – zijn afgerekend, zijn gedaan bij een buitenlandse webshop.

Black Friday heeft volgens ICS dit jaar opnieuw alle online records verbroken. Zo gaven consumenten tijdens Black Week online 10 procent meer uit in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Op Black Friday zelf stegen de online uitgaven met een creditcard ook flink: 5 procent. Ook het aantal transacties met een creditcard (fysiek en online) steeg fors ten opzichte van het jaar ervoor (+10 procent).

Tijdens Black Week is gemiddeld 73 procent van de creditcard-aankopen online gedaan. Het gemiddelde orderbedrag voor een online aankoop bedroeg 86 euro. Ten opzichte van een gemiddelde dag in november is dit een stijging met 48 procent. Met name online warenhuizen, gespecialiseerde retailzaken (zoals kledingwinkels) en computer(software) winkels zagen hun omzetten afgelopen week flink stijgen.

In de VS daalde de online omzet op Black Friday zelf voor het eerst tot 8,9 miljard dollar, volgens gegevens van Adobe Analytics. Vorig jaar werd er een record geboekt van 9 miljard. Reden is dat consumenten veel eerder begonnen zijn met aankopen.

Online uitgaven op Thanksgiving bedroegen 5,1 miljard, hetzelfde als vorig jaar.

Ondanks problemen met de toeleveringsketen, wordt Cyber Monday naar verwachting de grootste online winkeldag van het jaar, met naar schatting 10,2 tot 11,3 miljard dollar omzet. Vorig jaar boekte Cyber Monday een record van 10,8 miljard.

Adobe Analytics baseert zijn cijfers op 1 biljoen bezoeken aan Amerikaanse webwinkels.

Foto ShutterstockSource link

Share This