De markt voor e-commerce platforms is enorm aan het verschuiven door corona. “Magento is niet meer leidend in de markt,” constateert Sander Mangel, consultant van Open Commerce Agency, in de Emerce Collection ‘E-commerce Platforms’.

Deze nieuwe serie video’s over het kiezen van een nieuwe technische basis is zojuist live gegaan. Alle presentaties zijn gratis te kijken na registratie.

Door corona moesten veel webwinkels opschalen en liepen veel retailers tegen technische beperkingen van hun software aan. De keuze voor een nieuw platform is complexer geworden, zegt Mangel.

Mangel schetst een markt met Shopify aan de onderkant van de markt, Woocommerce en het nieuwe Internet Shopware daarboven, en SAP en Saleforce aan de bovenkant van de markt. Maar, zegt Mangel, de markt versplintert en wordt maatwerk. “Je ziet steeds vaker dat Magneto of Shopify aan de achterzijde draait, en de voorkant zelf wordt ingevuld.”

Ook om te voorkomen dat men te veel afhankelijk wordt van de grillen van een leverancier. “Als je zelfgemaakte eierdopjes verkoopt, is Shopify een uitstekend platform, want je wilt niet met allerlei IT-vraagstukken worden geconfronteerd. Maar je hebt ook geen poot om op te staan als ze zaken gaan veranderen, zoals de integratie van bepaalde softwarekoppelingen (API’s).”

Shopify heeft sinds kort zijn eigen betaalplatform en volgens Mangel is het bedrijf wat minder happig op de integratie van een
Mollie of Adyen.

Ook is er een duidelijk trend weg van de alles-in-een-oplossingen. Sommige pakketten kun je ook voor bijvoorbeeld het versturen van nieuwsbrieven gebruiken, maar tegenwoordig is het beter om daarvoor gespecialiseerde oplossingen te kiezen. “Zeker op het gebied van zoekmachines heb je echt mooie oplossingen. We spreken van composeble commerce, waarbij je ook makkelijk bestaande oplossingen kan inwisselen.”

Een groot probleem bij het opschalen is een te korte doorlooptijd, waarschuwt Mangel. “Daar moet je echt de tijd voor nemen, en in drukke tijden moet er er niet eens aan willen beginnen. De feestmaanden november december kun je beter overslaan.” Het aanstellen van een goede tester is onontbeerlijk.

In het algemeen ziet Mangel de kosten voor de platforms stijgen. De licenties worden duurder, en zeker als je maatwerk wilt, moet je rekening houden met onderhoudskosten.Source link

Share This